Marijke Krajenbrink heeft sinds 2009 de operationele leiding in de klompenmakerij. Ze werd als elfde kind uit een gezin van dertien geboren in Renkum. Korte tijd ging ze zelfs op klompen naar school, tot dat door de schoolleiding werd verboden. Gelukkig was er voldoende gelegenheid om thuis op klompen rond te lopen.
Jaren geleden verloor Marijke al haar hart aan de Achterhoek. Niet alleen in het landschap voelt ze zich thuis; het zijn vooral de mensen die haar na een drukke dag op de klompenmakerij een warm gevoel geven. “Hier wil ik nooit meer weg”, zegt ze volmondig.
Haar creativiteit kan Marijke volop kwijt bij het bedenken van nieuwe designs voor klompen. Ze heeft het lef om nieuwe dingen te proberen en klompen te fabriceren die de aandacht trekken. Ze helpt ook mee in de productie, bij het afwerken van klompen. En wie in de winkel klompjes of andere cadeautjes koopt, mag bij Marijke afrekenen.
Henk Krajenbrink is de vierde generatie van de klompenmakersfamilie. Op zijn zesde hielp hij zijn vader al bij het maken van klompen; inmiddels zit hij bijna 40 jaar in het vak. “Klompen zijn heel geschikt voor dagelijks gebruik op de boerderij, maar ook voor de vrijetijd”, zegt deman die van kinds af aan klompenmaker wilde worden.
Er is geen opleiding tot klompenmaker en ook cursussen zijn er nauwelijks. Het is een vak dat van vader op zoon wordt doorgegeven. Gelukkig zit het klompenmaken bij Henk Krajenbrink in de genen. “Het komt neer op inzicht en feeling. Ik heb het met de hand geleerd van mijn opa en vader. Vier decennia geleden waren er al wel machines, maar de echte automatisering heeft pas in de jaren tachtig doorgezet.”
Vrienden en kennissen zien Henk bijna nooit zonder klompen; alleen op zijn trouwdag verruilde hij de comfortabele voetbekleding voor een variant van leer. En zo hoort het ook; Henk staat vierkant achter zijn product en dat draagt hij uit waar het maar kan.